Liviu Dragnea a declarat duminică, întrebat dacă va negocia cu Klaus Iohannis schimbarea premierului acum, după alegerile din PSD, că va vorbi despre acest subiect doar dacă apar „solicitări” sau „invitații” pe această temă, ceea ce nu s-a întâmplat.
Dragnea a fost întrebat dacă va discuta cu președintele pe marginea schimbării actualului Guvern acum, după încheierea alegerilor interne din PSD, Dragnea spunând că „nu vrea să vorbească” despre acest subiect în acest moment.
„Voi vorbi despre asta dacă se întâmplă, dacă apar solicitări, dacă apare vreo invitație. Nu s-a schimbat foarte mult poziția mea sau nu avea de ce se să schimbe după acest vot. Tot ce am avut de spus pe acest subiect am spus public, fără ezitare și destul de clar”, a spus Dragnea.
Întrebat dacă asta înseamnă că așteaptă el o invitație de la președinte, liderul PSD a răspuns: „Nu am de ce să bat la o ușă ca să discut cu cineva cum să ne dăm jos Guvernul”.
„Simt o obligație de a nu mai face greșelile care s-au făcut în acest partid”
Pe de altă parte, Liviu Dragnea a declarat, după încheierea alegerilor interne, că simte o uriașă responsabilitate de a nu mai repeta „greșelile” pe care le-a făcut PSD și „compromisurile care au măcinat” partidul, fiind nevoie de asumarea greșelilor din trecut.
„Simt o uriașă responsabilitate. Pe de o parte, simt o obligație de a nu mai face greșelile care s-au făcut în acest partid, de a nu mai face compromisuri care au măcinat acest partid”, a spus Dragnea, întrebat cum se simte la finalul acestor alegeri.
Dragnea a vorbit despre noul proiect al PSD, în care liderii partidului trebuie să țină cont și de lucrurile bune făcute de foștii președinți ai formațiunii, dar „și de greșelile care s-au făcut în acest partid, pe care trebuie să ni le asumăm cu foarte multă sinceritate și cu foarte mult curaj”.
„PSD nu trebuie și nu poate rata oportunitatea de a deveni primul partid din România modern”, a spus Dragnea.
Liderul social-democrat le-a mulțumit membrilor de partid care au venit la vot și a transmis un mesaj atât susținătorilor PSD, cât și criticilor lui.
„Au venit încrezători la acest vot, au venit să-și exprime speranța într-un nou proiect politic și vreau să le transmit ceva, atât lor, colegilor mei de partid, cât și celor care nu sunt membri în partid și care, cu câteva excepții, de câteva zile își exprimă suspiciunea față de acțiunile mele și ale partidului în perioada următoare. Vreau să-i asigur pe toți că nu voi avea nicio ezitare în a duce la capăt toate angajamentele pe care mi le-am luat, toate acțiunile de care am pomenit ultima perioadă”, a spus Liviu Dragnea.
Peste 80% dintre membrii PSD au votat, duminică, la alegerile pentru șefia PSD în care Liviu Dragnea a fost singurul candidat.
Gândul a transmis LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor
UPDATE 19.44Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, alături de alți lideri ai partidului, urmăresc meciul de fotbal România – Insulele Feroe, în așteptarea rezultatelor finale ale scrutinului intern, primul gol al naționalei României fiind sărbătorit cu urale de social-democrați. Liviu Dragnea, alături de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, secretarul general al PSD Andrei Dolineaschi și alți parlamentari, printre care Florin Iordache, Damian Florea și Mihai Fifor, s-au strâns în biroul liderului interimar al partidului pentru a urmări meciul de fotbal pentru calificarea României la Campionatul European din 2016. Liderii PSD au invitat și presa să urmărească meciul, așteptând rezultatele scrutinului intern cu apă, alune și covrigei. Primul gol al României a fost întâmpinat cu urale de către social-democrați, chiar în momentul în care Valeriu Zgonea a intrat în sală. „Zgonea a venit cu golul”, au strigat social-democrații. Liviu Dragnea a precizat că va ieși într-o conferință de presă pentru a comenta rezultatele alegerilor interne după încheierea meciului de fotbal, spunând că românii preferă să urmărească acea competiție, pentru care și el are emoții.
UPDATE 18.45Prim-ministrul Victor Ponta a venit să voteze numirea lui Liviu Dragnea la șefia PSD, spunând că este bine ca alegerea liderului să se facă prin vot universal. El a ironizat opoziția, spunând că președintele Klaus Iohannis a numit-o direct pe Alina Gorghiu șefa partidului. Întrebat ce răspunde la întrebarea de pe buletinul de vot – care este cea mai proastă măsură a Guvernului – Ponta a revenit la unul dintre laitmotivele sale, demiterea lui Traian Băsescu din 2012.
„Îmi pare rău că am cedat și nu am schimbat niște legi și nu l-am demis pe Traian Băsescu. România ar fi arătat altfel, cu Crin Antonescu președinte”, a mai spus Victor Ponta.
UPDATE 18:20Dragnea s-a declarat „foarte mulțumit” de prezența la vot înregistrată până în acest moment, în ciuda vremii nefavorabile în mare parte din țară.
„Colegii mei au venit în număr mare și continuă să vină în număr foarte mare. Chiar contează. Deși a fost un singur candidat, prezența lor pe o astfel de zi spune multe despre încredere, despre speranțele lor”, a spus Dragnea.
Liderul PSD a explicat că, dincolo de „exercițiul democratic” care este scrutinul intern, aceste alegeri spun foarte multe despre „realitatea” din fiecare filială și care este capacitatea de organizare a partidului.
„Cei care au venit la vot (…) sunt chiar membri activi, membri pe care ne putem baza”, a spus Dragnea.
Președintele interimar al PSD a spus că această situație va fi analizată luni, în Comitetul Executiv Național.
„E unul din punctele de dezbatere, prezența al vot, fiecare coleg o să spună ce-a simțit. (…) Fiecare trebuie să-și facă o analiză, cum stă în organizație. E important, e o radiografie”, a precizat Dragnea.
UPDATE 17:30 Prezența la alegerile interne din PSD a fost, la ora 16.00, de 64,85%, a anunțat președintele Comisiei Electorale Centrale a partidului, Florin Iordache, care a precizat că cea mai mare prezență se înregistrează în Olt, Dolj și Maramureș, în timp ce prezența cea mai slabă s-a înregistrat la Cluj.
Astfel, până la ora 16.00, au votat 348.620 de membri PSD, însemnând o prezență de 64,85%.
În județe precum Olt, Dolj, Maramureș și Neamț, prezența a fost de peste 80%, în timp ce în județul Cluj s-a înregistrat cea mai slabă prezență, de 21%.
În Capitală, au votat peste 51% dintre membri, Sectorul 1 având cea mai ridicată prezență, în timp ce Sectorul 4 pe cea mai slabă.
Social-democrații vor prezenta, la ora 20.00, datele finale cu privire la prezența la scrutinul intern, urmând ca, în jurul orei 22.00, Liviu Dragnea să susțină o conferință de presă, după centralizarea rezutatelor finale.
UPDATE.Prezența la alegerile interne din PSD a fost, până la ora 12.00, de 36%, a anunțat președintele Comisiei Electorale Centrale a partidului, deputatul Florin Iordache, care a precizat că județele Neamț și Teleorman sunt fruntașe, cu aproximativ 51%, în timp ce Sectoarele 4 și 5 au prezențe de 18%. Astfel, până la ora 12.00, dintre cei aproape 532.000 de membri PSD, s-au prezentat la urne 195.130, reprezentând 36% din numărul de votanți. Florin Iordache a precizat că județele cu cea mai bună prezență sunt Neamț și Teleorman (județul condus de Liviu Dragnea), cu 51%, precum și Olt, Dolj, Brăila și Sectorul 1. La coada clasamentului se situează județele Harghita și Covasna, precum și Sectorul 4 și Sectorul 5, cu prezențe de aproximativ 18%. Pe de altă parte, Florin Iordache a precizat că au fost prezentate date și din Republica Moldova, acolo unde au votat 125 de membri din cei 420 înregistrați. La sediul central al PSD, unde este organizată o secție specială de vot, pentru liderii partidului care se află în București, dar sunt înscriși pe liste din teritoriu, au votat 35 de social-democrați. Mai mult, în unele zone au fost închise secțiile de vot, după ce s-au prezentat la urne toți membrii înscriși care se aflau în localitate. Florin Iordache a adăugat că până la această oră nu au fost semnalate incidente, însă în unele localități a fost nevoie de urna mobilă, fie din cauza condițiilor meteo, fie din cauza stării de sănătate a unor membri care doreau să voteze.
UPDATE.Președintele de onoare a PSD, Ion Iliescu, a votat, duminică, la alegerile interne ale PSD, la care candidează doar Liviu Dragnea, arătând că acest proces este prevăzut din 2010 în Statutul partidului și că Dragnea „are toate datele necesare pentru a asigura o cu conducere calificată” .
UPDATE.Premierul Victor Ponta spune, într-o postare pe contul său de Facebook, că, „după aproape 6 ani la vârful PSD, este timpul pentru un nou început și în partid”, menționând că va fi „alături de echipa” din fruntea formațiunii social-democrate.
UPDATE.Liviu Dragnea, unicul candidat la șefia PSD, a votat, duminică, la Turnu Măgurele, afirmând că aceste alegeri interne sunt prima probă serioasă pe care o dă PSD „ca dorință de a se implica într-un minim exercițiu de democrație”.
Citește și Dragnea: Am votat cu speranța că ziua de azi poate fi un început pentru un drum nou pentru PSD
ȘTIREA INIȚIALĂ.Scrutinul de duminică aduce mai multe premiere. Este pentru prima dată când șefia partidului este preluată prin retragerea șefului de partid (Victor Ponta) la distanță de aproape un an de la înfrângerea sa în alegeri. Este pentru prima dată când PSD schimbă un lider inculpat cu un altul care este condamnat, în primă instanță. Este pentru prima dată în ultimii zece ani când alegerile interne din PSD se fac într-o astfel de atmosferă, fără celebrele scandaluri, retrageri de ultim moment, acuzații de trădare și epurări post-alegeri care au marcat evenimentele asemănătoare de după Congresul prin care Mircea Geoană a preluat, în 2005, șefia PSD.
Și este pentru prima dată când, în urma schimbării procedurii, noul președinte al PSD este ales prin votul tuturor membrilor.
Procesul de votare a început la ora 8.00 și se va încheia cel târziu la ora 20.00. Fiecare secție de vot va putea decide când să oprească procesul, având în vedere că există localități unde sunt puțini membri, iar astfel nu va fi nevoie de o perioadă lungă de timp pentru vot.
Sunt așteptați la urne aproape 533.000 de membri PSD din țară, dar și din străinătate.Au drept de vot doar membrii PSD care au cotizațiile plătite la zi și se află în evidența actualizată a filialelor locale.
Membrii PSD trebuie să voteze în secțiile deschise în localitatea unde sunt înregistrați ca membri, însă va fi posibil și votul în altă secție, pe baza unei adeverințe din partea organizației de bază, în cazul în care respectivul membru PSD se află în alt oraș.
În Capitală, sunt deschise câteva secții în fiecare sector și o secție specială la sediul central al partidului, din Șoseaua Kiseleff. Aici sunt așteptați să voteze membrii din conducerea centrală a partidului, care nu se pot prezenta la secțiile din localitate unde sunt înscriși ca membri. Este și cazul premierului Victor Ponta, care a declarat recent că va vota în Capitală, și nu în Gorj.
Liderul interimar al partidului și unicul candidat la șefia PSD, Liviu Dragnea, va vota, în cursul dimineții, la Turnu Măgurele.
Conform regulamentului intern, secții de vot sunt deschise atât în Republica Moldova, cât și în alte state unde există organizații ale PSD Diaspora.
Secțiile de votare sunt deschise în fiecare localitate unde există o filială a PSD, iar regulamentul prevede că aceste secții pot fi organizate în sedii de partid, birouri parlamentare, spații închiriate, cămine culturale, biblioteci, dar și în primării sau alte instituții publice, acolo unde autoritățile își vor da acordul. În situația în care o filială nu poate, din diverse motive, să organizeze o secție de vot în aceste spații, este posibil ca votul să se desfășoare inclusiv în locuința liderului local de partid. Regulamentul aprobat de Comitetul Executiv Național prevede expres că asemenea secții de vot nu pot fi înființate în spații precum unități de învățământ, unități de alimentație publică și unități comerciale.
Secțiile de votare sunt dotate cu cabine de vot, urne de vot sigilate cu semnătura președintelui Biroului Electoral al secției de votare și borderou nominal cu membrii PSD înscriși în organizație.
Pentru organizarea scrutinului, au fost organizate Comisii Electorale Județene, care vor coordona activitatea unor comisii constituite la nivelul fiecărei localități. Comisiile locale vor transmite, la finalul procesului de votare, procese verbale către comisiile județene, care la rândul lor le vor trimite, pentru centralizare, către Comisia Electorală Centrală, care va funcția duminică, la sediul PSD din București.
Potrivit regulamentului, câștigător al scrutinului intern va fi desemnat candidatul care întrunește majoritatea voturilor valabil exprimate din numărul total al membrilor PSD prezenți la scrutin.
La scrutinul intern din 11 octombrie s-au înscris inițial trei candidați: Liviu Dragnea, Daniel Savu și Șerban Nicolae. Singura candidatură aprobată a fost însă cea a liderului interimar Liviu Dragnea, după ce senatorii Savu și Nicolae nu au îndeplinit condițiile din regulamentul intern, respectiv susținerea filialei din care fac parte, precum și a altor 4 organizații.